Sverre Hagas Bilruter

Bilde av bussen


Foto: K. Kortgård

Haga Bilruter L-14141

Selskap Sverre Hagas Bilruter
Registreringsnummer L-14141
Byggeår 1936
Karosseri Sangvik
Chassis Volvo LV 94 E
Ytelse 85 Hk
Sitteplasser 36
Eier T.Stangeland maskin-museet på Tjelta?

Denne flotte Volvobussen eies av Stangeland veteranene,men den kommer opprinnelig fra Sørlandet.Litt data om bussen.1936 mod Volvo LV-94-E.22 seter registrert idag på L14141,men har hatt et I-nr før.Den blei bygd hos brødrene Landbø karrosserifabrikk i Arendal og er nok den eneste bussen som er bygd der som eksisterer.Meg bekjent byggde de ikke mange busser.Den blei førstegangsregistrert på rutebileier Oland i Gjøvdal og gikk i rute mellom Gjøvdal og Arendal,vet ikke hvor lenge.Den blei stående i en garasje i Gjøvdal til slutten av nittensyttitallet,da kjøpte Gudmund Årli fra Kristiansand den og videresolgte den ganske snart,vet ikke til hvem,men fra Drammensområdet. Den havnet etterhvert hos Haga buss.

Den ble kjøpt av Hagabuss i 1985 og totaltrenovert på vårt verksted. Grunnen til at denne ble kjøpt var at Sverre Hagas Bilruter hadde 2 tilsvarende Volvoer 1937 og 1938 modeller. Bussen overtok Stangeland vederlagsfritt og den har plass i museet og blir godt påpasset. De er lakkert i de fargene som Sverre Hagas Bilruter hadde da.

Bussen på bildet er en Volvo LV94 E som ble registrert på Gunnar Oland Gjøvdal 15.08.1936. Karosseriet er antagelig laget på Brødrene Landbø Vognfabrikk som lå ved Sprøkilen i Arendal. Senere, antagelig etter krigen fikk bussen et nytt og bredere karosseri hos Sangvik karoserrifabrikk ved Mandal.

Tilbake til oversikten